Spokojené nohy v barefootech? Jen se správnými ponožkami


Výhody barefootů jsou poměrně známé. Díky kulatému tvaru špičky, která napodobuje přirozený tvar nohy, a tenké podrážce umožňují našim chodidlům pohyb, jako kdybychom byli bosí. Jak je to ale s ponožkami, které do nich nosíme? Záleží na jejich střihu a mat
eriálu? To si pište, že ano! 
 

V létě si ponožky do barefootů moc nenazouváme, ale po zbytek roku by nám bez nich byla krapet zima. A stejně jako boty, i ponožky mají důležitý vliv na naše chodidla. Takže pokud si vezmete klasické ponožky, můžete omezit správné postavení a pohyb vašich prstů, barefooty nebarefooty.  

Jaké ponožky NEnosit do barefootů 

Jednoduše ty, které jsou příliš krátké, příliš těsné, příliš přiléhavé. Takové ponožky stahují prsty a svírají chodidlo stejně jako nevhodné boty, a bráním jim v přirozeném pohybu. I když si nazujete ponožky z vysoce elastických materiálů, které se umí roztáhnout, prsty v ponožce zaujmou vždy takovou pozici, kdy nemusí k udržení polohy vyvíjet žádnou energii. Co to znamená? V ponožce budou stlačené doslova jako sardinky. 

Vyhněte se také ponožkám z umělých vláken (např. polyesteru). Nohy se v nich totiž více potí, takže může docházet k dráždění vaší pokožky a vystavujete se také riziku vzniku mykóz. V tomhle směru je důležité brát v potaz i materiál barefootů. Více k tématu se dozvíte v našem článku Proč je důležité nosit barefooty z konopného plátna. 

SUDA Konopné vysoké sportovní ponožky

SUDA Konopné vysoké sportovní ponožky

 

Jaké ponožky nosit do barefootů

Správným řešením jsou tedy dostatečně široké ponožky, které umožňují prstům, aby se hezky roztáhly. Tedy ponožky, které svým střihem kopírují přirozený tvar chodidla. A vzhledem k tomu, že nohy mají v průběhu dne tendenci trochu otékat, odpovídající ponožky pomohou nohám přizpůsobit se těmto změnám a zajistit jim pohodlí od rána do večera. 

Pár základních rad k barefootovým ponožkám 

Při koupi 

  • Volte správnou velikost a vybírejte raději větší ponožky, ve kterých budou vaše prsty v přirozené poloze, aniž byste museli ponožku natahovat.  
  • Sáhněte raději po tenkých ponožkách, které v botě nebudou zabírat rolik místa.  
  • Horní část ponožek by měla být pružná, aby nebránila v přirozeném pohybu a správné cirkulaci krve. 
  • U materiálu ponožek je důležitá prodyšnost. V tomto směru jsou skvělé například konopné ponožky, které mají nejen ekologické výhody, ale jsou také odolné, trvanlivé, pohodlné, a navíc disponují schopností odvádět vlhkost a regulovat teplotu. Díky tomu se v nich vaše nohy budou cítit pohodlně a nemusíte se bát ani nežádoucího zápachu. 

 Po praní

  • Ponožky v oblasti prstů hezky natáhněte. 

Při obouvání

  • Dbejte na to, aby se ponožka na noze neposunula a seděla jak má. 

mila-konopne-nizke-barefoot-ponozky-bohempia

MILA Konopné nízké barefoot ponožky

Správné a kvalitní ponožky jsou zkrátka neoddělitelnou součástí nošení barefootů. Jen s nimi si dopřejete odpovídající pohodlí, volnost a budete si užívat všech benefitů “bosé” barefootové chůze. A navíc s nimi můžete i hezky oživit váš outfit.