Proč nosit boty z konopného plátna


Na trhu dnes najdete celou řadu bot, které mají svršek z koženky, nebo ze syntetických neprodyšných
materiálů. Při jejich nošení se tak můžete těšit nejen na zpocené nohy a možný zápach, ale také na plísňové infekce, které umí člověka spolehlivě potrápit. Co s tím? Nechejte vaše nohy dýchat!
 

Rizika nošení koženkových a neprodyšných bot 

Co vašim nohám přinese nošení bot, ve kterých se “dusí”? Pojďte se na to podívat. 

Zápach nohou 

Nedostatečně prodyšná obuv je skvělým místem pro bakterie, které se ve vlhkém a teplém prostředí krásně množí. Výsledkem je zápach nohou, který obtěžuje jak vás, tak vaše okolí.  

 Kromě prodyšné obuvi proto používejte také přírodní antimikrobiální sprej do bot proti jejich zápachu. Díky speciální enzymatické technologii dojde k pohlcení pachových molekul, takže zápach obuvi je rychle a účinně neutralizován. 

4

Plíseň nohou umít chodidla ošklivě potrápit.

 Plísně nohou

Větším problémem jsou ovšem plísně. Těm daří se hlavně na vlhké a zapařené kůži. Nejčastěji se s nimi tedy setkáte právě u lidí, kteří nosí neprodyšnou obuv nebo ponožky ze syntetických materiálů. Vaše nohy může napadnout hned několik druhů plísní postihující chodidla, prostor mezi prsty a také nehty. 

Jak poznáte, že máte problém? Zpočátku pocítíte silné a nepříjemné svědění, bez viditelných změn na pokožce. Ty se postupně můžou projevit v podobě zarudlých míst a bělavé, jakoby rozmočené kůže s drobnými prasklinkami. U nehtů zpozorněte ve chvíli, kdy dojde k zesílení jejich okrajů, postupné změně barvy (od žluté až po hnědou) a následnému třepení. Plíseň nehtů může navíc přejít i na okolní kůži, která zarudne a začne nepříjemně zapáchat. V těchto případech je nutná medikace, přičemž léčba plísní nohou trvá i několik dlouhých měsíců. 

5

V barefootech z konopného plátna budou vaše chodidla dýchat, skoro jako kdybyste chodili bosí.

Prodyšné a pohodlné boty z konopného plátna 

Konopné plátno je známé svou prodyšností, savostí a také antimikrobiálními účinky. Díky tomu můžete mít jistotu, že v botách z něj vyrobených budou vaše nohy krásně svěží a v suchu.  

Pokud navíc zvolíte barefooty z konopného plátna, podpoříte zdraví nejen vašich chodidel, ale také celého těla. Nošením barefootů totiž: 

  • Aktivujete svaly plosky a zpevňujete vazy v chodidle. Tím dochází k jeho vrácení do přirozené polohy a pomáhá tak držet tvar klenby. 
  • Předcházíte vzniku deformit jako jsou kladívkové prsty, vbočený palec a nejrůznější otlaky.  
  • Pomáháte aktivovat hluboké břišní svalstvo a pánevní dno. 
  • Podporujete zdraví svých kotníků, kolen i kyčlí. 

Těchto benefitů je zkrátka celá řada. Více se o nich dozvíte například v článku Barefooty a zdraví žen.  

 

Ekologický rozměr konopného plátna

Konopí je známé svou schopností rychle a bez náročného pěstování dorůst do zralosti. Spolu s bambusem se jedná o vůbec jednu z nejrychleji rostoucích rostlin, přičemž při svém růstu vrací velkou část živin do půdy, ve které rostlo. K jeho pěstování je také třeba o 50 % méně vody než u bavlny, zvládne růst téměř v jakémkoliv podnebí, nevyžaduje spoustu místa, ani intenzivní zemědělské postupy. Oproti syntetickým materiálům, které se rozkládají stovky let je také konopné plátno snadno biologicky odbouratelné

Barefooty Bohempia jsou navíc vyráběné v rodinné továrně splňující vysoké evropské standardy, za využití 100 % solární energie v rámci uhlíkově neutrálního výrobního procesu. Takže na udržitelnost dbáme doslova od A do Z.  

 

 Co říci závěrem? Snad jen to, že nošením barefootů Bohempia uděláte radost nejen svému šatníku, zdraví, ale také přírodě.