Vím, kdo šije moje boty

 

Fast fashion je dnes úplně běžná věc – nakupujeme oblečení a boty za nízké ceny, aniž bychom se zamysleli nad tím, kdo je vyrobil. Ale za každým výrobkem se skrývá příběh, který bychom měli znát. Jsou podmínky těch, kteří naše boty šijí, fér? A pokud ne – co můžeme udělat pro to, aby se něco změnilo?

Fast fashion nám nabízí možnost pořídit si stylové kousky za pár korun. Ale co se děje na druhé straně světa, kde se tyto boty a oblečení vyrábějí? Pracovníci ve sweatshopech často pracují v otřesných podmínkách za minimální mzdy. Na druhé straně spektra jsou továrny v Evropské unii, kde platí přísné pracovní normy. Rozdíly mezi těmito světy jsou obrovské.

Sweatshopy: Co to je a jak fungují?

Ráno vstanete, obujete si svoje oblíbené boty a vyrazíte do práce nebo do školy. Možná si ale neuvědomujete, že někde na druhém konci světa jsou lidé, kteří právě teď pracují ve velice náročných podmínkách, aby boty, ve kterých právě jdete, vyrobili. Tyhle podmínky si většina z nás umí jen těžko představit. 

  • Dlouhé a vyčerpávající směny: Na základě informací například od Sustain Your Style, pracovníci ve sweatshopech často pracují 14 až 16 hodin denně, a to šest nebo i sedm dní v týdnu, aniž by měli dostatek času na odpočinek.
  • Mzdy, které nestačí na přežití: Navzdory těžké práci jejich výplaty sotva pokryjí základní potřeby, jako jsou jídlo, bydlení nebo zdravotní péče.
  • Žádný přístup k základním potřebám: Mnoho pracovníků nemá ani přístup k pitné vodě, možnost si udělat přestávku na jídlo, k dispozici nebývá ani základní hygienické zázemí.
  • Práce v nebezpečných podmínkách: Ochranné pomůcky jsou vzácné, což vede k častým zraněním a nehodám. Bezpečnostní standardy jsou na minimu.
  • Nepřetržitý psychický tlak: Neustálý tlak na výkon a obavy z propuštění často vedou k psychickým problémům, jako jsou deprese a úzkost.
  • Dětská práce: Bohužel, ve sweatshopech pracují i děti, které místo školy přispívají na živobytí svých rodin.
  • Žádná finanční ani zdravotní jistota: Pokud se pracovníci zraní nebo onemocní, nemají nárok na žádnou podporu. To je může uvrhnout do ještě větší nouze, protože si nemohou dovolit lékařskou péči ani zůstat doma.
  • Zacyklení v chudobě: Nízké mzdy a nedostatek příležitostí k lepším podmínkám udržují pracovníky a jejich rodiny v neustálém boji s chudobou, ze které je téměř nemožné uniknout.

Sweatshopy jsou nejrozšířenější v Asii, zejména v zemích s vysokou nezaměstnaností a chudobou, jako je Bangladéš, Kambodža, Vietnam, Indie a Čína. Tyto podmínky umožňují firmám najímat pracovníky za velmi nízké mzdy, což je výrazně levnější než v bohatších zemích. Sweatshopy jsou výsledkem globalizace a poptávky po levných produktech na západních trzích, kdy firmy přesouvají výrobu do zemí s minimálními regulacemi, aby maximalizovaly zisky. Přestože tvrdí, že tím vytvářejí pracovní příležitosti, většina zisku zůstává korporacím, zatímco pracovníci zůstávají v chudobě.

sweatshop-asia

Zdroj: Canva gallery 

Evropská výroba jako etická alternativa k sweatshopům

Naštěstí existují i jiné cesty, kde a jak zboží vyrábět. Cesty, které respektují důstojnost člověka, podporují místní ekonomiky a zároveň nabízejí vysokou kvalitu produktů. Výroba obuvi v Evropské unii je jedním z dobrých příkladů.

  • Ochrana pracovních práv: Výroba obuvi v EU je regulována přísnými normami, které zajišťují spravedlivé mzdy, bezpečné pracovní podmínky a sociální výhody jako zdravotní pojištění a placenou dovolenou.
  • Kvalita a řemeslo: Na rozdíl od masové výroby ve sweatshopech se v EU klade důraz na kvalitu a řemeslnou tradici. Boty jsou vyráběny s pečlivostí a zaměřením na detail.
  • Lepší pracovní podmínky: Pracovníci v evropských továrnách mají stabilní zaměstnání a přístup k dalším výhodám, jako je vzdělávání. To přispívá k jejich spokojenosti a vyšší produktivitě.
  • Podpora místních komunit: Výroba obuvi v EU má pozitivní dopad na místní ekonomiky, podporuje malé podniky a regionální rozvoj, čímž se liší od sweatshopů, které často vyčerpávají místní zdroje.
  • Udržitelnost a ekologie: Evropské továrny dodržují přísné ekologické normy a zaměřují se na inovace v oblasti udržitelných materiálů, což snižuje jejich ekologickou stopu. Naopak sweatshopy často používají toxické látky, které škodí životnímu prostředí i lidem.

I když výroba obuvi v Evropě nabízí mnoho výhod, existují i určité výzvy, kterým musí čelit. Ty mohou mít vliv na její udržitelnost a konkurenceschopnost, a přestože se může zdát výroba v Evropě jako lepší alternativa, nevyhýbá se ani kritice.

  • Vyšší náklady na výrobu: Výroba v EU je dražší kvůli vyšším mzdám, dodržování přísných bezpečnostních a ekologických předpisů a použití kvalitních materiálů. To zvyšuje výslednou cenu produktů, což může některé spotřebitele odradit.
  • Konkurence s levnými výrobky: Evropské boty sice nabízejí vyšší kvalitu a etické standardy, ale kvůli levnějším výrobkům z Asie může být pro mnoho lidí přitažlivější volbou nižší cena.
  • Potřeba osvěty: Mnoho spotřebitelů nerozlišuje mezi obuví vyrobenou ve sweatshopu a v Evropě. Je důležité zvýšit informovanost o pracovních podmínkách a dopadu výrobních procesů na životní prostředí, aby lidé mohli činit odpovědnější volby.
  • Tlak na udržení standardů: Levnější pracovní síla a nižší náklady v jiných zemích tlačí evropské výrobce, aby našli způsoby, jak snížit výdaje, což může vést ke kompromisům v kvalitě nebo etických standardech.

eurofina-romania

Zdroj: Eurofina

Můžu jako zákazník něco změnit?

Odpověď je ano, ale cesta je složitá a vyžaduje trpělivost. Jako spotřebitelé máme sílu ovlivnit směr, kterým se trh ubírá. Když se rozhodneme podporovat firmy, které dbají na etickou výrobu a transparentnost, můžeme postupně přispět ke zlepšení podmínek pro pracovníky po celém světě.

  • Podporujte eticky vyráběné produkty: Vybírejte produkty s certifikáty jako PETA Approved Vegan, Fair Trade nebo OEKO-TEX, které zaručují, že výroba probíhá za férových podmínek a s ohledem na životní prostředí.
  • Upřednostňujte lokální výrobce: Nákup od místních řemeslníků nebo menších firem podporuje nejen udržitelnost, ale také rozvoj vaší komunity a zachování tradičních řemesel.
  • Nakupujte zodpovědně: Investujte do kvalitních bot, které mají delší životnost, místo levnějších alternativ. Tím snížíte svou spotřebu a podpoříte firmy, které dbají na etiku a udržitelnost. Podporujte značky, které transparentně komunikují a otevřeně sdílí, kde a za jakých podmínek vyrábějí své produkty.
  • Vytvářejte tlak na značky: Volbou etických a udržitelných produktů vysíláte signál firmám, že jejich zákazníci preferují férové pracovní podmínky a odpovědnost vůči životnímu prostředí.

Kde vyrábí boty Bohempia

Naše barefooty vznikají v Evropě ve spolupráci s rodinnou firmou EUROFINA, která má dlouholetou tradici a nese jméno po dceři majitele Fioně. Od vzniku továrny v roce 2003 se firma rozrostla a dnes vyrábí obuv pro více než 35 značek po celém světě.

Společnost EUROFINA se zaměřuje na udržitelnost a férové pracovní podmínky. Má certifikáty ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 a při auditech dosáhla skvělého sociálního skóre 96 %. Celý výrobní proces je pečlivě kontrolován, aby byla zaručena vysoká kvalita a šetrnost k přírodě. Nepoužívají se zde žádné materiály, které by mohly škodit lidem nebo životnímu prostředí.

Společnost EUROFINA vám už brzy představíme hezky z blízka v jednom z našich příštích článků.

 

 

Další informace k tomuto tématu najdete na těchto odkazech: