Udělejte z Černého pátku zelený!

 

Tradiční slevové akce Black Friday i tento listopad doslova zahltily online i offline svět. Nízké ceny celé řady produktů sice pro zákazníky vypadají lákavě, ale zamysleli jste se někdy nad tím, jaký ekologický dopad Black Friday má? Proto jsme si pro vás připravili zajímavé informace o tomhle “nákupním svátku” i pár rad, jak nakupovat s ohledem na svou peněženku i životní prostředí.

Co je to Black Friday?

Black Friday je termín, který se od 50. let 20. století používá pro den následující po americkém Dni díkůvzdání. Jedná se o začátek období vánočních nákupů spojovaný s velkými slevami, akcemi, výprodeji i prodlouženou otevírací dobou obchodů. Jak můžete ale vidět, Black Friday především v posledních letech netrvá pouze jeden den. Často se setkáte s BF akcemi víkendovými, týdenními a někdy dokonce i měsíčními. A proč právě označení Black Friday? Díky ziskům se obchodníci v tomto období dostanou z “červených” do “černých čísel”, což znamená, že po celoročních nákladech začnou vydělávat peníze.

black-friday-shopping-mall

 

Není nákup jako nákup

Díky Black Friday si můžeme za skvělé ceny koupit věci, na které si už dlouho myslíme. Nebo takové, jaké jsou pro nás běžně nedostupné. Ovšem lidé často podlehnou nátlaku “akcí, kterým nejde odolat” a bezmyšlenkovitě a zbytečně pořídí zboží, co vlastně ani nepotřebují. Případně koupí výrobky v nízké kvalitě, takže po chvíli používání putují do koše. Tento konzumní vzorec podporující výrobu a prodej rychloobrátkového zboží je ale v masovém a dlouhodobém měřítku neudržitelný. A velký “díl koláče” si v tomhle směru ukusuje oblečení z tzv. fast fashion řetězců.

 

Pár faktů ze světa fast fashion

  • V roce 2022 bylo ušito 100 miliard kusů oblečení. Z toho se 92 milionů tun stalo odpadem. Můžeme tedy říct, že každou vteřinu skončí na skládce jedno nákladní auto plné oděvů.
  • Na skládky putují také miliony tun vráceného oblečení. A to kvůli tomu, že jejich vyhození je pro společnosti levnější, než vrácení zpět do oběhu.
  • Pokud budou nákupní trendy v oblasti fast fashion pokračovat stávajícím tempem, dá se předpokládat, že do roku 2030 dojde ke zvýšení celosvětových emisí z oděvního průmyslu o 50 %.
  • Spousta oblečení je ušitá z materiálů jako je nylon nebo polyester (jsou levné a odolné). Při jejich praní a sušení v sušičce se z nich ovšem uvolňují mikrovlákna, která skončí v hydrologickém systému. Kvůli tomu téměř 10 % mikroplastů v oceánech pochází právě z textilu. Opět pro představu - to odpovídá znečištění z více než 50 miliard plastových lahví.
  • Oblečení čím dál častěji vyhazujeme. Počet nošení jednotlivých kousků se za poslední 15 let snížil cca o 36 %. Dá se tedy říci, že si jednu věc oblékneme pouze sedmkrát až desetkrát a poté putuje do odpadu. Na vině je jak nekvalitní zpracování a materiály, tak tlak ze strany rychle se střídajících módních trendů.
  • Fast fashion řetězce za posledních 20 let zdvojnásobily objem své výroby. Kvůli tomu dochází také k dramatickému zvýšení množství textilního odpadu nejen po výrobě, ale také v jejím průběhu. Odhaduje se, že celých 15 % látek při šití ve sweatshopech přijde na zmar.

Pozn. Zdroj informací Fashion Revolution a Earth Org.

fast-fashion-sale

 

Jak nakupovat s ohledem na životní prostředí 

Dejte přednost ekologickým materiálům

Zaměřte se na zboží vyrobené z papíru, dřeva, skla, bavlny, konopného plátna atd. Tedy z materiálů, které jsou šetrné k přírodě a snadno recyklovatelné. Velkou roli hraje také balení zboží. V tomhle směru také jasně vítězí udržitelnost, například v podobě papíru, nad spoustou plastu.

Ptejte se na příběh výrobku

Dát na výrobek označení eco, bio, nebo dokonce svůj vlastní pojem vzbuzující dojem udržitelnosti je velmi snadné. Zajímejte se tedy o to, jestli nejde pouze o líbivou nálepku. A zda je věc, kterou se chystáte koupit výsledkem etické a ekologické cesty. Kde byla vyrobena? Za jakých podmínek? Z jakých materiálů? Odkud vám bude zaslaná? Na všechny tyhle otázky byste měli dostat jasnou odpověď.

Nakupujte nadčasové kousky, které vydrží

Nenechte se strhnout “módními vlnami”, které se v obchodních centrech střídají s téměř bleskovou rychlostí, a kupujte věci, které můžete nosit napříč trendy. Stejně tak si pořizujte oblečení ušité kvalitně a z kvalitních materiálů. Jen tak budete mít jistotu, že se vám po pár vyprání na oblečení neobjeví žmolky, dírky, nebo na tričku nepřetočí švy. Volte zkrátka kvalitu nad kvantitou.

 

Inspirujte se na e-shopu Bohempia

Barefooty, oblečení i doplňky, kterými potěšíte sebe, své blízké i přírodu, najdete právě na našem e-shopu. Všechny naše výrobky vznikají poctivě, ručně a s ohledem na životní prostředí

 

Právě teď pro vás máme navíc spuštěnou speciální akci GREEN FRIDAY BOHEMPIA se slevou 20 % na vše! Uplatnit ji můžete také na nákup udržitelných vánočních dárků.