Pečujte o své nohy i na cestách. Zaslouží si to!


Léto je obdobím dovolených a cestování. Někdo vyráží do přírody, kde si dopřeje pořádný výšlap, jiní dávají přednost objevování světových metropolí. Ve všech případech si z našich cest odnášíme celou řadu zážitků, a také spoustu kilometrů v nohách, které nás nesou napříč každým dobrodružství. Proto bychom se jim měli odvděčit láskyplnou péči. Jakou přesně? Máme pro vás hned několik tipů!

 

Wellness, které ocení každé nohy


Co se vám vybaví, když se řekne wellness? Vůně, masáž, koupel? To všechno můžete dopřát vašim chodidlům. Začněte relaxační koupelí, kdy do vody ve vaně, nebo jiné nádobě, přidáte přírodní esenciální oleje. Zvlášť doporučujeme levandulový, mátový, rozmarýnový a eukalyptový. Velmi příjemné je také použití koupelových solí s těmito bylinkami. Nechejte v lázni své nohy odpočívat alespoň 10 až 15 minut, aby došlo ke zmírnění svalového napětí. Dalším krokem je uvolňující masáž chodidel, kterou můžete provést i v páru a povýšit tenhle zážitek na další úroveň.

  • Masáž začněte u prstů chodidel. Vezměte každý z nich do ruky a jemně ho třete směrem od nohy až ke špičce. Příjemné je také uvolnění prstů na noze tím, že do mezírek mezi nimi vložíte prsty ruky a jemně zahýbete nohou nahoru a dolů.

  • Přejděte ke střední části chodidla. Plosku chodidla jemně mačkejte palci rukou, a to od paty směrem ke špičce nohy. Zvláštní pozornost věnujte nožní klenbě a s pomocí palců ji namasírujte jemnými krouživými pohyby. Opět postupujte od paty směrem ke špičce nohy (celý pohyb několikrát opakujte).

  • Přichází na řadu masáž paty. Položte nohu na koleno té druhé a začněte patu masírovat jemným mačkáním s pomocí palců. Pohyb několikrát opakujte a poté nohy vystřídejte. 

  • Nezapomeňte na kotníky. Jednou rukou chytněte nohu a druhou provádějte krouživé pohyby kolem kotníku. Používejte mírný tlak a postupujte směrem nahoru a dolů. Poté opět nohy vystřídejte. 

  • Na závěr přejděte k celkové masáži nohou. Používejte celé ruce, palce i ostatní prsty ke stimulaci plochy nohy. Zapojte mačkání, krouživé pohyby, proklepávání, hlazení - jednoduše všechny pohyby, které jsou vám příjemné, a které pomohou optimálně stimulovat krevní oběh a uvolnit svaly nohou. Zaměřte se především na problematické a bolestivé oblasti. Právě jim věnujte více času a pozornosti.

  • Po skončení masáže dejte nohám několik minut na odpočinek a uvolnění. Můžete také použít chladivý gel, který bude příjemnou tečkou.


Mějte na paměti, že masáž chodidel by měla být příjemná a bezbolestná. Naslouchejte svému tělu a masáž přizpůsobte svým potřebám. Uvidíte, že vaše nohy tuhle péči rozhodně ocení.

Bosá procházka přírodou

Perfektním zážitkem pro nohy, celé tělo i mysl je procházka naboso po přírodním povrchu. Zvlášť si užijete chůzi po orosené trávě, písku na břehu moře, jehličí nebo v potoce. Různorodé povrchy totiž přirozeně stimulují akupresurní body chodidlech a mají tak pozitivní vliv na naši celkovou pohodu a zdraví. 

Skvělé jsou také masážní chodníčky, které najdete na některých turistických stezkách, v přírodních zahradách a v parcích. Chodníčky tvoří několik polí, ve kterých jsou přírodní materiály různého typu, tvaru i struktury. Jedná se například o písek, kůru, šišky, oblázky nebo oblázky. U propracovnějších masážních chodníčků se pak můžete setkat také s částí, kterou tvoří bláto a poté příjemná sprcha.

Zážitkem pro nohy je i procházka naboso po přírodním povrchu.

Odpovídající hydratace a ochrana

Správná péče o nohy zahrnuje také jejich odpovídající hydrataci a ochranu. Právě v létě jsou nohy více náchylné k vysoušení a popraskání kůže, a to především v oblasti pat a palců. Pro jejich zjemnění používejte hydratační krémy nebo přírodní oleje, případně také přírodní vosky, které pomohou i těm nejvíce namáhaným nohám.

Nohám uleví také pravidelná pedikúra. Proto si pravidelně stříhejte nehty, pečujte o nehtová lůžka a zjemňujte ztvrdlou kůži. A pokud si na pedikúru netroufnete sami, svěřte své nohy odborníkům, kteří jim zajistí kvalitní ošetření.


Správná a zdravá obuví

A co je úplným základem spokojených nohou? Boty, ve kterých jim bude dobře - nebudou způsobovat otlaky, puchýře, přispívat ke vzniku deformit jako jsou vbočené palce nebo kladívkové prsty a nohy se v ní nebudou potit.  

Skvělou volbou jsou v tomto případě barefootové nazouvací tenisky, do kterých jednoduše vklouznete a vyrazíte ven. A co víc, vyrábíme je z eco-friendly konopného plátna, které má výborné funkční vlastnosti – je vysoce savé, prodyšné a antimikrobiální, díky čemuž vaše nohy udrží dlouho svěží a v suchu i v letních dnech. Tak už neváhejte a seznamte se s našimi slip-on modely VELIK a VIKLA, které jsou pro letní zážitky doslova jako stvořené.

Stylové slip-on barefootové tenisky VELIK.
Stylové slip-on barefootové tenisky VELIK.